Skip to content
Capanna-300x218


Gården Capanna, som ägs av familjen Cencioni sedan 1957, ligger i Montosoli-området, norr om Montalcino. Grundat av Giuseppe Cencioni, assisterat av hans söner Benito och Franco, var det ett av de första företagen i den moderna Brunello-eran. Redan på 60-talet började han flaska sina egna viner och efter erkännandet av Brunello di Montalcino DOC 1966 var Giuseppe en av de 25 grundarna av Consorzio del Vino Brunello di Montalcino.

Produktionen, initialt med några tusen flaskor, har därefter ökat med plantering av nya vingårdar. 1975 började exporten av Brunello di Montalcino DOC – Capanna 1970 – till Tyskland. Under de följande åren nåddes nya marknader: Amerikas förenta stater, Kanada, Schweiz, Belgien, Holland, Japan, Österrike, Polen, Danmark och andra (totalt cirka 20 länder).

Capanna-företaget drivs fortfarande uteslutande på familjenivå, både ur en agronomisk och en oenologisk synvinkel, och använder också samarbetet mellan oenologen Paolo Vagaggini.

Capanna-300x218
capanna-rosso

ROSSO DI MONTALCINO
TYP
: DOC
BLANDNING: 100% Sangiovese.
Alkoholhalt 14,5%
VINIFIKATION:
Alkoholjäsning med maceration av skalen (18-20 dagar) vid kontrollerad temperatur och spontan malolaktisk jäsning, båda i stympade konformade slavonska ekfat.
ÅLDRING:
På slaviska ekfat på 20 till 32 hl i 6-10 månader; följt av lagring på flaska i minst 3-4 månader.
Färg: djup rubinröd.
Boguet: färsk, med röd frukt och vanilj nyanser.
Smak: bra struktur, lätt tannisk, ihållande.
Matkombinationer: pasta med köttragout, rostat vitt och rött kött, svamp, kallskuret och ostar.
Pris: 235 skr

Innehåller sulfiter. 

capanna-sant-antimo

SANT’ANTIMO ROSSO
TYP
: DOC
BLANDNING: 60% Merlot – 40% Sangiovese
Alkoholhalt 14,5%
VINIFIKATION:
Alkoholjäsning – separerad av sort – med maceration av skalen (ca 20-25 dagar) vid en kontrollerad temperatur i rostfria ståltankar; spontan malolaktisk jäsning.
ÅLDRING:
På slaviska ekfat på 20 till 32 hl i minst 6-8 månader; följt av lagring på flaska under några månader.
Färg: djup rubinröd, mycket stark.
Boquet: intensiv, av mogna röda frukter och lakrits.
Smak: utmärkt struktur, ganska mjuk, välbalanserad.
Matkombinationer: rostat rött och vitt kött, kallskuret och lätt lagrade ostar.
Pris: 285 skr

Innehåller sulfiter. 

A131529-1-Altesino-Brunello-di-Montalcino-201

BRUNELLO DI MONTALCINO
DRUVA: Sangiovese
Alkoholhalt 15%
SMAK: Elegant, komplex, fruktig och kryddig doft med toner av körsbär, svarta vinbär, rosor och stjärnanis. Smaken är ungdomligt frisk med en tydlig och karaktäristisk tanninstruktur som tillsammans med det som doften bjöd på övergår till en eftersmaken med läckra nyanser av körsbärsfrukt, kanel och rosor.

ÅLDRING:
Kärl på 10-32 hl av slavosk ek där det fått ligga under 34-38 månader följt av minst 6 månader i flaska innan det släpps i januari det femte året från skörden.
Smak: Elegant, komplex, fruktig och kryddig doft med toner av körsbär, svarta vinbär, rosor och stjärnanis. Smaken är ungdomligt frisk med en tydlig och karaktäristisk tanninstruktur som tillsammans med det som doften bjöd på övergår till en eftersmaken med läckra nyanser av körsbärsfrukt, kanel och rosor.
Matkombinationer: Nöt, lamm, fläsk, vilt, skogsfågel, starka ostar
Pris: 550 skr

Innehåller sulfiter. 

brunello-nicco-capanna-2017_46439_list

NICCO  BRUNELLO DI MONTALCINO DOCG 2018
DRUVA: 100% Sangiovese
Alkoholhalt 15%
SMAK: djupa mörka frukter med förekomst av blåbär tillsammans med
Medelhavsörter. Frisk och elegant smak med levande fruktiga toner av mogna röda bär. Jordnära och vilda inslag på finishen med varaktiga, smakrika tanniner.

2018 VINTAGE ANMÄRKNINGAR: Sommaren 2018 präglades av varma soliga dagar följt av regn. Vid tidpunkten för skörden var Sangiovese-druvorna hälsosam. Medelvikten på bären var medelhög och vinerna producerade var mer eleganta och raffinerade, inte särskilt strukturerade utan med välbalanserade tanniner, tydliga primära aromer och tydliga dofter.

I början av vinstockens blomning (början av juni) går dessa specifika vinstockar igenom en intensiv avlövning som minskar skörden och säkerställer druvor med tjockare skal bättre lämpade för längre maceration och flasklagring. Druvorna väljs sedan ut för hand och skördas och genomgår sedan en maceration på 40 dagar. Lagras 38 månader på stora 25,5 hl slaviska ekfat.
Pris: 895 skr

Innehåller sulfiter.