Vårt företag täcker en yta på cirka 90 hektar, belägen i de mest kända vinodlingsområdena i Piemonte:

  • Neviglie: vingårdshögkvarter, huvudkällare och vingårdar (Moscato d’Asti DOCG);
  • Mango: vingårdar (Langhe Arneis DOC och Alta Langa DOCG);
  • Barolo: vingårdar i San Ponzio-området (Barolo DOCG);
  • Novello: vingårdar i områdena Bergera-Pezzole och Pallaretta (Barolo DOCG);
  • Neive: vingårdar i områdena Gaia Principe, Currà och San Cristoforo (Barbaresco DOCG);
  • Gavi: vingårdar i Zerbetta-området (Gavi del Comune di Gavi DOCG);
  • Parodi Ligure: vingårdar (Gavi DOCG);
  • San Cristoforo: sekundär källare för vinifiering av Gavi DOCG och Gavi del Comune di Gavi DOCG

Vi är övertygade om att gott vin föds i vingården och utvecklas i källaren, varför en av våra huvudprioriteringar är att ta noggrann hand om vingårdarna.Vi är övertygade om att gott vin föds i vingården och utvecklas i källaren, varför en av våra huvudprioriteringar är att ta noggrann hand om vingårdarna.

Med detta i åtanke är produktionens hållbarhet, som förstås som en harmonisk etablering av vingårdarna samtidigt som floran och faunan respekteras, avgörande. I synnerhet uppmuntrar antagandet av icke-invasiva odlings- och behandlingsmetoder förekomsten av vilda djur och bevarandet av markens naturresurser. Hållbarhet innebär att se till att marken fortsätter att producera resurser över tid, rättvist tillgänglig för vinproduktion å ena sidan och underhåll av ekosystemet å andra sidan.

Tradition och teknik är ryggraden i vår produktionsfilosofi.

Även om skördeaktiviteten fortsätter att utföras nästan helt för hand, är källaren utrustad med toppmodern teknik för att möjliggöra bästa möjliga vård av de producerade vinerna. Med ett ständigt öga på lärdomarna från det förflutna antar vi entusiastiskt de mest innovativa metoderna för vinframställning.

Vår högsta prioritet är att tillgodose slutkonsumentens behov. Tack vare vår marknadsföring av traditionella metoder och användningen av spjutspetsutrustning tilltalar våra viner ett brett utbud av kundpreferenser och smaker, samtidigt som de förblir överkomliga.

Vår historia började redan 1820, när Giuseppe Sarotto, familjens grundare, anlände till Neviglie från Barbaresco.

Vår familj härstammar från honom, och han var den första generationen som utförde vinframställningen, följt av sin son Giovanni och sedan hans barnbarn Luigi Giovanni. Produktionen begränsades ursprungligen till Dolcetto, som handlades både på den lokala marknaden och exporterades grossist till England.

I början av 1940-talet, med andra världskrigets tillkomst och phylloxera, drabbades sektorn av en period av lågkonjunktur och affärerna stannade dramatiskt. Angelo efterträdde sin far och var fast besluten att fortsätta familjeföretaget och sköta vingårdarna på sina föräldrars mark. Tack vare stödet från sin fru Maria utvidgades odlingen till att omfatta nya druvsorter som Moscato, Freisa och Barbera.

1984 tog Angelos son Roberto examen från vinskolan i Alba, vilket markerade en ny början för vinframställningsaktiviteten som hade stannat av flera år tidigare. Sju år senare var köpet av en 20 hektar stor fastighet i Barolo en vändpunkt i utvecklingen av vingården och tog den in i kretsen av de mest kända producenterna i Piemonte. Utbyggnaden av gården hade precis börjat. Vingårdar i de viktigaste crus i kommunen Neive, annekterades under de närmaste åren, vilket lägger till Barbaresco till utbudet av viner. I början av 1990-talet drev Roberto och hans fru Aurora sina ambitioner ännu längre, till området Gavi, där de senare startade en sekundär vingård.

Läs mer om Sarotto Winery